Bedrijfshulpverlening en veiligheid in de Horeca

In de horecabranche heb je als eigenaar van een hotel of restaurant veelal te maken met het welzijn en het vermaak van je gasten, je bent immers ingesteld voor de gastvrijheid en wil je jouw gasten een prettige beleving en een goede indruk achterlaten. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid en het welzijn van jouw medewerkers en gasten?

Bloemendal Arbo Adviesburo helpt en ondersteund jouw bedrijf met adviezen en volgens de ARBO-richtlijnen en branche protocollen om het zo veilig mogelijk voor jou medewerkers en jouw bedrijf in te richten.

Risico en gevaren in de horeca

Veiligheid in de horeca is van groot belang. Het is immers je visitekaartje voor je hotel, restaurant of eetcafé. Alle afdelingen en werkplekken moeten veilig zijn voor jouw medewerkers maar ook voor je gasten.

Elke branche of organisatie heeft zijn specifieke risico’s en daarin is ieder bedrijf uniek. Door te beginnen met een RI&E controle kunnen we ontdekken waar zich de risico’s bevinden in jouw bedrijf. Een RI&E ‘Risico -Inventarisatie en -Evaluatie’ is een belangrijk hulpmiddel om risico’s in je bedrijf in kaart te brengen en op te lossen. Het is tevens de basis waarmee je op zoek gaat naar alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s.

Veiligheid in de horeca branche

Na het evalueren van de risico’s maken we een veiligheidsplan en een stappenplan met maatregelen die nodig zijn om de risico’s te voorkomen of tot het minimum te bepreken.

Bijvoorbeeld, in een restaurantkeuken hebben keukenmedewerkers te maken met vuur waardoor het risico op een keukenbrand of brandschade in hoge mate aanwezig.

Voorkomende risico’s in de horeca zijn:

  • Keukenbrand
  • Brandwonden
  • Snijwonden
  • Geluidsniveau apparatuur
  • Gevaarlijke stoffen
  • Drukapparatuur
  • Stress en werkdruk
  • Zware langdurige lichamelijke belasting

Maar je hebt ook te maken met gasten die aanwezig zijn in of om het horecabedrijf.

Hierbij kunnen ook andere situaties ontstaan waaraan gedacht moet worden.

  • Agressie en geweld
  • Overvloedig alcohol en drugs gebruik
  • Hartfalen
  • Verstikkingsgevaar tijdens het eten

Ons advies voor de horeca

Belangrijke kernpunten zijn de fundering van een goed arbobeleid.

  • RI&E
    Breng je de risico’s in kaart voor je bedrijf en medewerkers. Het maken van een RI&E is verplicht.
  • Plan van aanpak
    Een werkend plan van aanpak met maatregelen om risico’s aan te pakken.
  • Voorlichting en instructie
    Je werknemers informeren op de arbeidsrisico’s en hoe je deze kan voorkomen of beperken.
  • Preventie medewerker
    Ieder bedrijf moet een preventiemedewerker hebben die de bedrijfsrisico’s kent.
  • Bedrijfshulpverlening (BHV)
    Voor de veiligheid van de horecamedewerkers en voor de gasten moet er bedrijfshulpverleners aanwezig zijn die in gevaarlijke situaties kunnen handelen.
  • Periodiek (jaar) toetsen op veiligheid en training
    Jaarlijks de kennis herhalen/ trainen van de BHV’ers en controle op veiligheidsvoorschriften en veiligheid apparatuur testen.

Wij adviseren om ieder jaar een BHV herhalingscursus te volgen.

Veiligheidstrainingen en opleidingen voor de Horeca branche

Bloemendal Arbo Adviesburo verzorgt trainingen op verschillende gebieden; BHVEHBOpreventiemedewerkerVCA zijn een paar om zo op te noemen. Al onze trainingen zijn op maat gemaakt, door middel van scenariotraining die praktisch en realistisch zijn samengesteld. Veel van onze trainingen zijn middels E-learning te volgen, leren in je eigen omgeving op een tijd wanneer het jou uitkomt.

Veiligheidsproducten voor de horeca

Bloemendal Arbo Adviesburo streeft naar een horecaomgeving waar de veiligheid van jouw gasten en medewerker voor jouw als ondernemer centraal staat. Mede hierdoor stellen wij hoge eisen aan onze veiligheidsproducten en kunnen wij het hele horecabedrijf voorzien van veiligheidsmiddelen zoals:

  • AED’s
  • EHBO-koffers
  • Blusdekens
  • Brandblussers
  • Rookmelders
  • Brandmeldinstallatie
  • Evacuatie- en communicatiemiddelen

Deze producten zijn ook via onze webshop te bestellen.

Vraag nu vrijblijvend advies aan voor jouw bedrijf!

Wij helpen je graag met een inspectie op locatie met het zogenoemde RI&E ‘Risico – Inventarisatie en -Evaluatie’. Deze inspectie vormt de basis van een goede arbeidsomstandigheden voor jouw werknemers maar bied ook de veiligheid.

Verbeter de veiligheid van jouw sector met iemand die jouw zaken begrijpt.

Bij ons heb je een groot aanbod met verschillende mogelijkheden! Wij leggen het adviesplan graag aan je voor.

Wil je direct advies voor jouw horeca bedrijf? En ben je nieuwsgierig naar wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan snel contact met ons op! Bel ons via 0546–646414, stuur ons een e-mail via training@bhvaed.nl of vul onderstaand ons contactformulier in!

Ons team van erkende veiligheid experts helpen je graag!

 

Contactformulier

Hallo! Kan ik je ergens mee helpen? 0546 - 646 414
Vragen? Veel gestelde vragen! Naar de vragen
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Product afbeelding
  • Artikelnummer
  • Rating
  • Prijs
  • Voorraad
  • Beschikbaarheid
  • Toevoegen aan winkelmand
  • Omschrijving
  • Uitgebreide informatie
  • Weight
  • Afmetingen
  • Specificaties
Click outside to hide the comparison bar
Vergelijk